Voor de schepping

De schepping verdient aandacht. Anderen hebben het dan over het milieu. Vanuit mijn achtergrond zie ik een verantwoordelijkheid naar de schepping. Ons college zet zich in op het thema duurzaamheid. Op allerlei manieren krijgen duurzame initiatieven vorm. Ook vanuit mijn portefeuille zijn er lijnen te trekken naar de zorg voor de schepping. Afgelopen tijd ben ik veel bezig met de thema’s afval en milieu. Over beide zal ik iets delen.

Het zal niemand ontgaan zijn dat er veranderingen in Papendrecht zijn op het gebied van afval. Er is een andere vorm van inzameling gekomen, het zogenaamde omgekeerd inzamelen. En daarbij is er een recycle-tarief geïntroduceerd waarbij inwoners betalen voor restafval. De gemeente heeft daarbij meerdere doelen: onder andere willen we het verwerken voor afval voor de langere termijn betaalbaar houden. Verder zijn er doelen op het gebied van duurzaamheid. In Nederland en ook in Papendrecht produceren we veel te veel afval. En in Papendrecht bleef er ook nog eens heel veel restafval over. In dat restafval zaten veel dingen die herbruikbaar zijn en die met het restafval verbrand werden. Door bij de inzameling een aantal prikkels in te bouwen (een stukje lopen voor restafval en een recycle-tarief) is het de bedoeling dat er veel herbruikbaar afval overblijft. Dit komt dan bijvoorbeeld in de groene container of de container met PBD. Elke verandering vraagt aanpassingen en ook tijd om te wennen. Dat is merkbaar. Ik verwacht in de loop van de tijd dat er echt serieuze resultaten te boeken zijn met betrekking tot duurzaamheid. Uiteraard proberen we voor groepen die heel veel restafval hebben te kijken hoe we dat op een goede manier op kunnen lossen. Naar de toekomst zie ik nog genoeg uitdagingen om anders om te gaan met ons afval. Wat mij betreft is dat geen linkse hobby.

Het tweede onderwerp waar ik bezig ben met de schepping betreft de zaken rond Chemours. In het najaar van 2023 was er een uitspraak van de rechter die voor Chemours gevolgen heeft. Vervolgens heeft het bedrijf aangegeven iets te willen doen voor de gemeenschap. Daarop zijn gesprekken gevoerd met het bedrijf om te kijken hoe de omgeving weer schoon te krijgen is. Bij een aantal van die gesprekken ben ik ook geweest. Het geeft het idee dat je van betekenis kunt zijn. Er wordt nu gewerkt aan een concreet plan. Een eerste stap gaat nu gezet worden met een proefproject. Daarin worden enkele moestuinen aangepakt. Dat moet inzicht geven in wat er verder gaat gebeuren. En er vinden ook nog gesprekken plaats over verdere acties. Ik hoop dat de situatie voor de moestuinen beter wordt, zodat de schadelijke effecten van PFAS gereduceerd worden.

Het geeft te denken dat de omgeving zo verontreinigd is dat dit behoorlijk gevolgen heeft voor het gebruiken van de moestuinen. Uiteraard verschilt dit per plek. Naar de toekomst toe willen we ons er als gemeenten voor inzetten om te komen tot een daadwerkelijk verbod op de uitstoot van PFAS. Daarbij ligt het accent nu meer op bewaren dan bouwen. Hoe dan ook verdient de schepping zorg, aandacht en in dit geval herstel. Voor het zover is, zal er nog wel heel wat water door de Merwede stromen.