Europa draait door!

De kop is een uitspraak die je op meer manieren kunt opvatten. Het was wel een beeld wat bij mij bleef hangen. Dinsdag 7 november jl. was er namelijk een avond met de lokale SGP in Papendrecht met SGP-europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Thema van de avond was: ‘christelijke politiek in Europa’. Op deze avond kwamen tal van onderwerpen langs.

Een paar weken voor de verkiezingen zou je eerder een avond over de Nederlandse politiek verwachten. Lang geleden was de avond echter al gepland. En toch is het goed om ook nu stil te staan bij Europa. Of je het nu leuk vindt of niet: veel van wat in Brussel gebeurt, raakt ons toch.

De Belgische krant de Standaard meldde een paar terug dat wel zo’n 60 tot 70 procent van ons beleid in Europa bepaald wordt. Dat is nogal wat. Soms komt zelfs de 80 procent ter tafel. Maar dat lijkt ver over de top. Hoewel, in 1989 riep Jacques Delors, toen voorzitter van de Europese Commissie, dat de EU ooit zo’n groot deel van de nationale wetten zou bepalen.[1] Hoe dan ook er komt enorm veel sturing uit Europa. En dat roept bij mij in ieder geval de vraag op: hebben we Brussel wel voldoende in beeld vanuit de lokale overheid?

Bert – Jan Ruissen hield een boeiende lezing over wat hij in Euopa doet. Dat deed hij aan de hand van de drieslag: getrouw zijn, getuige zijn en gedurfd zijn. Zelf leidde ik het gesprek met Bert-Jan Ruissen en de zaal. In het gesprek kwamen tal van boeiende thema’s langs. Actuele onderwerpen waren er genoeg, zoals thema’s rond het leven, toetreding van nieuwe lidstaten, PFAS, de Natuurherstelwet, enz.. Duidelijk werd dat politiek in Europa er wel degelijk toe doet. En ook dat het niet om het even is wie er in het Europees Parlement zitting heeft! Voor mij is duidelijk geworden dat er komende jaren veel te gebeuren staat in Europa.