Feest van de democratie

Dat zouden verkiezingen moeten zijn. Ondertussen lijkt het steeds meer over peilingen te gaan. En ook hoe een debat leidt tot een effect in de peiling. Vraag is of kiezers voldoende bediend worden op inhoud. Uiteindelijk komt er maar een heel smal bundeltje aan standpunten op tafel. En dan ook nog eens in statements, oneliners of via getouwtrek. 

De sfeer rond verkiezingen roept iets nostalgisch op. Vroeger kwam ik als kind al op uitslagenavonden. Ook toen volgde ik de nieuwberichten nauwkeurig. En het plakken van posters op allerlei plaatsen was eveneens een mooi gebeuren. Daarmee vergeleken is er veel veranderd. De nieuwsberichten zijn een stroom aan informatie geworden die op allerlei manieren over je heen komt. Posters hangen vaak klinisch op allerlei plaatsen, al dan niet op borden die door de gemeenten zelf gemaakt worden. En uitslagenavonden: die zijn ook anders. Pas de volgende dag zijn er uitslagen, onder andere omdat het tellen zoveel vraagt. Vaak zeggen we dat de techniek voor niets staat. Maar bij stemmen durven we dat niet (meer) aan. En het is waar: de uitslag moet kloppen! Onwillekeurig vraag je je af of het niet anders kan.

En toch blijven verkiezingen het feest van de democratie! Je kunt in vrijheid je stem uitbrengen. Hoeveel landen in de wereld hebben er niet alles voor over om te mogen stemmen? Pas hoorde ik generaal b.d. Mart de Kruif nog vertellen over hoe in Afhanistan mensen soms wel meer dan 5 uur lopen om hun stem uit te brengen. Wat hebben wij het dan onvoorstelbaar goed! Dat geeft ook een grote verantwoordelijkheid.

Zelf stond ik op de markt afgelopen zaterdag met nog een aantal andere partijgenoten. Een andere partij durfde zich ook te vertonen. Het was namelijk bepaald geen weer om er op uit te gaan. Ondanks het weer waren er toch veel gesprekjes met mensen die op allerlei verschillende partijen stemmen. Juist rond verkiezingen spreek je elkaar wat vaker en explicieter over thema’s die spelen. Dat geeft zeker een mooi tintje aan het feest van de democratie!