Window of opportunity

Een lelijk Engels woord, zeggen sommigen. Dat is zo, maar het geeft perfect aan dat er soms meer kans is dan op andere momenten. En dat moet je benutten.

Het begrip ‘window of opportunity’ komt uit de bergsport. Om precies te zijn: ik kwam het tegen in de verhalen van klimmers die de Mount Everest willen beklimmen. Die klimmers spannen zich uitermate in om goed voorbereid de berg te kunnen beklimmen. Ze zorgen voor een geweldige, vaak peperdure uitrusting. Ze trainen keihard om klaar te zijn voor de fysieke uitdaging. Ze bereiden de tocht naar de top voor door goed te acclimatiseren. Uiteindelijk komt het moment dat de klimmers gereed zijn om naar de top te gaan. Maar dat gaat dan alsnog zomaar niet….

Er zijn natuurlijk tal van zaken waar de klimmer zich niet precies op voor kan bereiden. Bij veel dingen kun je je wel in enige mate voorbereiden. En toch blijft er een grote, onzekere factor: het weer. Daar heb je geen invloed op. Maar dit kan nu juist je poging voor de top maken of breken.

Niet voor niets worden de weerberichten dus nauwkeurig gespeld. Er is inmiddels veel bekend over het weer op en om de Everest. Zoveel is wel zeker: er zijn betere en mindere momenten om de toppoging te gaan doen. En om die betere momenten gaat het. Ziedaar het Engelse begrip ‘window of opportunity. Het gaat dus om een periode goed weer waarin het moet gebeuren! En op de Everest zijn dat maar een paar weken per jaar.

Bij een aantal onderwerpen en thema’s in de politiek heb ik al regelmatig gedacht aan dit begrip. Timing doet er soms wel degelijk toe. Je kunt dan denken aan draagvlak. Maar soms ook aan kosten of opbrengsten. Of wat te denken van ideeën en oplossingen? De kunst is om een ‘window of opportunity’ te vinden. Anders bereik je de top nooit!