Weg met die luiers! Of toch niet?

In gemeente Papendrecht haalden we weggegooide luiers al gescheiden op. Sinds deze maand worden de luiers ook gerecycled. Een mooi moment om daar vandaag aandacht aan te besteden.

In Papendrecht willen we het aantal kilo’s restafval omlaag brengen. Luiers vormen nu nog een substantieel onderdeel van restafval. Dat verdient dus aandacht.

Natuurlijk is het beter om afval te voorkomen. Dus het helpt als kinderen eerder zindelijk zijn of als ouders kiezen voor afwasbare luiers. De praktijk is echter dat veel ouders de wegwerpluiers blijven gebruiken. Het is dan ook belangrijk om hen tegemoet te komen.

Het recyclen van luiers is in Nederland geen gemeengoed. Ik ben dus blij dat we mee kunnen doen in de voorhoede. Dat kan mede dankzij de samenwerking met HVC en Netwerk.

Het gescheiden inzamelen van luiers zien we als een steuntje in de rug van jonge gezinnen en mensen die incontinentiemateriaal gebruiken.

En nu zorgt het recyclen dus voor nog een aantal voordelen. In de eerste plaats hergebruik. Niet als luier dan…. Maar van het afval kun je enerzijds granulaat maken. Deze plastic korrels dienen dan weer als basis voor plastic voor bijvoorbeeld speelgoed. Anderzijds kan er uit een deel van het luierafval groene stroom opgewekt worden.

In de tweede plaats dringen we door recycling CO2-uitstoot terug. De luiers hoeven namelijk niet meer met restafval de oven in. Kortom, voor de huidige luierdragers dragen we nu dus op deze manier al bij aan hun toekomst.

Leuke persoonlijke noot. Ik werd verrast met een speelgoedauto gemaakt van hergebruikt materiaal. Dit naar aanleiding van recente gezinsuitbreiding. Vandaar die mooie speelgoedauto op de foto! Over dat zakje met luiers zullen we het dan maar niet hebben……

Ik was mijn luiers vanmorgen dus kwijt. En als gemeente moeten we nog maar eens nadenken over het stimuleren van wasbare luiers. In ieder geval is de mogelijkheid van recyclen een mooie tussenstap.